Колата ми не пали?

Чудите се от какво не пали колата?

На всеки активен шофьор му се е случвало автомобила да не запали. Въртиш и въртиш на стартер, но двигателя не иска да запали.
Чудите се каква е причината? В тази статия ще ви обясним какви може да са причините и какво вие може да проверите сами без, да имате кой знае какви познания по двигатели с вътрешно горене.

Не палещ бензинов двигател.

problem benzinov dvigatel

При бензина горивната и запалителна система са по-сложни от дизеловите мотори. За да запали бензиновия двигател са му нужни кислород, гориво и искра, която да възпламени субстанцията. Ако едно от трите липсва няма как да запали. При модерните бензинови двигатели се използва пълен инжекцион, а не като старите горивни системи, които работеха с подаване на гориво чрез карбуратор или моноинжекция. При инжекциона има и много електроника, която е взаимно свързана. Има дебитомер, които следи за
потока на въздуха и колко точно да навлезе в цилиндрите, както и ламда сонда, която следи заизгорелите газове. При този тип горивни системи може да проверите само дали идва бензин и искра до моторния обсег.

Как става това?

Ние ще ви обясним стъпките, за да може сами да диагностицирате автомобила си.

Отворете капака на колата огледайте добре моторния обсег в него влизат кабели в зависимост от това колко цилиндъра е двигателят толкова и кабели влизат в него. В повечето случай е 4 цилиндъра като във всеки цилиндър има кабел, който подава искра на запалителните свещи. Извадете един от кабелите от свещта и накарайте някои познат да завърти на стартер като кабела го доближете до метална част и гледайте внимателно дали ще прехвърча искра. Ако има искра излизаща от кабела значи електрическата част е добре. Проследете маркучите идващи към мотора. Горивопроводът, чрез който идва и бензинът е тънък маркуч около 10мм. В повечето случай влиза отстрани и отзад в горната част на главата на двигателя. Чрез горивна рейка, там трябва да е на скоба или бърза връзка. Откачете маркуча от рейката и завъртете на стартер от маркуча трябва да излиза бензин със силен дебит. Ако няма бензин значи или помпата е изгоряла или имобилайзера спира тока и. В тези случай ако не можете сами да отстраните проблема е добре да позвъните на професионалистите от пътна помощ-Big, за да ви помогнем на място. Ние ще прегледаме изцяло както запалителната така и горивната ви система, разполагаме с компютърна диагностика, чрез която ще
изчистим грешки по компютъра ви също на място при вас.

Не палещ дизелов двигател.

ne palesh

При дизеловите двигатели запалителната система е по-елементарна. При тях не се използва искра за запалване на нафтата, а само налягане, което се получава в горивната камера. Но диагностицирането на дизеловите двигатели далеч не е елементарно дори напротив в повечето случай е много по-трудно от бензинов. При дизела можете сами да проверите само подгревните свещи и горивния филтър.

Как се проверяват подгревни свещи?
Има няколко начини за проверка, но най-елементарния и сигурен начин е да свалите свещта и чрез една двужилна жичка да й подадете директно плюс и минус от акумулатора! Внимавайте дръжте я задължително през това време с клещи, а не с ръце, защото за секунди почервенява и развива много висока температура, която ще ви свали кожата! Ако свещта не почервенее и не загрее значи е изгоряла. Ако има повече от една изгоряла свещ може това да е причината, за да не пали или да пали трудно дизеловия двигател.

Други причини за отказ да запали двигателя.

Друга причина е запушен горивен филтър от лоша нафта. Това няма как да се провери, освен ако не го смените. Задължително, когато сменяте горивния филтър, преди да го монтирате го напълнете с нафта. В противен случай запалването ще изисква обезвъздушаване на системата чрез много, ама много въртене на стартер докато изкара въздуха от системата!
Ако и това не помогне значи може да има проблем с нафтовата помпа или помпа дизел ако е с дюзите! В такъв случай неизбежно се налага викането на пътна помощ и откарването в специализиран сервиз за дизелови двигатели и помпи.

Денонощна Пътна Помощ Тоуйнгбг

Нашият екип е на ваше разположение 24/7 без почивен ден нужно е само да ни се обадите и извикате на дежурния телефон. Ние сме гъвкави и работим спрямо клиента и ситуацията така, че не се колебайте и ни потърсете, а ние ще ви помогнем!
Пътна помощ лого