Каква дистанция да спазваме при шофиране?

Няма шофьор, който да не е попадал в опасна ситуация на пътя докато е шофирал. Тези ситуации е добре да не се случват на никого, защото не всеки може да се справи с тях и затова тук идва и въпросът за дистанцията между автомобилите по време на шофиране.

Какво трябва да знаем за дистанцията?

През последните години се наблюдава доста лоша тенденция, а именно увеличаване на пътните инциденти, както и загиналите хора при ткива инциденти. Съветваме Ви да шофирате разумно, със съобразена скорост и на прилична дистанция от останалите автомобили, за да може да реагирате адекватно ако стане нещо непредвидено. За целта с разумното шофиране трябва да знаете каква е нужната дистанция, която трябва да се спазва спрямо предходния автомобил, както и трябва да имате добра преценка за нещата, които може да се случат. Много хора казват, че за да си добър шофьор е нужно да предвиждаш нещата преди те да са се случили.
Накратко казано, дистанцията е безопасното разстояние, което ще ви осигури безаварийно спиране в случай на непредвидено спиране на автомобила пред вас.

Каква е дистанцията, която трябва да спазваме на пътя?

Дистанцията е абстрактно понятие, което не може да се определи с точност. Тя може да варира в различни разстояния в зависимост от това с каква скорост се движите, какви са атмосферните условия и от много други странични фактори. Поради гореизброените фактори е хубаво дистанцията да се измерва в секунди, а не в метри, защото така е по-лесно да прецените разстоянието между вас и автомобила пред вас.
Установено е, че необходимата дистанция, която трябва да се спазва е 2 секунди в нормални метеорологични условия и 3-4 секунди, когато навън е дъждовно, мъгливо или вали обилен сняг.

Добрата дистанция

Неща влияещи върху бързото спиране на автомобила.

Има стотици фактори, които влияят върху спирането на вашият автомобил. Един от тези фактори е именно вашият рефлекс, като той заема най-важна роля при бързото реагиране и спиране.
Ако обичате да се движите с високи скорости, то е по-добре да спазвате по-голяма дистанция, защото с високата скорост идва и по-дългият спирачен път на автомобила Ви. Много статистики показват, че на един шофьор са му нужни 1-2 секунди, за да реагира, но към тях трябва да се добави и времето за спиране, така че секундите се увеличавт.
Друг много важен фактор е техническото състояние на автомобила, който управлявате. ВИНАГИ трябва автомобилът Ви да е в изправно състояние, защото не се знае какво може да се случи на пътя и как ще реагира автомобила Ви.

Като заключение можем да Ви посъветваме, да бъдете много бдителни, предпазливи и внимателни докато шофирате, за да не рискувате както вашият, така и чуждите шофьори и пътници.

За вашите нужди:

Ако се нуждаете от помощ на пътя или сте закъсали, то вие може да потърсите професионалните услуги на пътна помощ София. Компанията разполага с множество автомобили и уреди за изтегляне, ремонт на място и много други услуги на изгодни цени.

Ако не успявате да продадете автомобила си и сте опитвали навсякъде, то вие може да потърсите услугите на компания за изкупуване на автомобили, която ще Ви предложи добра цена за вашият автомобил.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *