Каква дистанция да спазваме при шофиране?

Няма шофьор, който да не е попадал в опасна ситуация на пътя докато е шофирал. Тези ситуации е добре да не се случват на никого, защото не всеки може да се справи с тях и затова тук идва и въпросът за дистанцията между автомобилите по време на шофиране.

Какво трябва да знаем за дистанцията?

През последните години се наблюдава доста лоша тенденция, а именно увеличаване на пътните инциденти, както и загиналите хора при ткива инциденти. Съветваме Ви да шофирате разумно, със съобразена скорост и на прилична дистанция от останалите автомобили, за да може да реагирате адекватно ако стане нещо непредвидено. За целта с разумното шофиране трябва да знаете каква е нужната дистанция, която трябва да се спазва спрямо предходния автомобил, както и трябва да имате добра преценка за нещата, които може да се случат. Много хора казват, че за да си добър шофьор е нужно да предвиждаш нещата преди те да са се случили.
Накратко казано, дистанцията е безопасното разстояние, което ще ви осигури безаварийно спиране в случай на непредвидено спиране на автомобила пред вас.

Каква е дистанцията, която трябва да спазваме на пътя?

Дистанцията е абстрактно понятие, което не може да се определи с точност. Тя може да варира в различни разстояния в зависимост от това с каква скорост се движите, какви са атмосферните условия и от много други странични фактори. Поради гореизброените фактори е хубаво дистанцията да се измерва в секунди, а не в метри, защото така е по-лесно да прецените разстоянието между вас и автомобила пред вас.
Установено е, че необходимата дистанция, която трябва да се спазва е 2 секунди в нормални метеорологични условия и 3-4 секунди, когато навън е дъждовно, мъгливо или вали обилен сняг.

Добрата дистанция

Неща влияещи върху бързото спиране на автомобила.

Има стотици фактори, които влияят върху спирането на вашият автомобил. Един от тези фактори е именно вашият рефлекс, като той заема най-важна роля при бързото реагиране и спиране.
Ако обичате да се движите с високи скорости, то е по-добре да спазвате по-голяма дистанция, защото с високата скорост идва и по-дългият спирачен път на автомобила Ви. Много статистики показват, че на един шофьор са му нужни 1-2 секунди, за да реагира, но към тях трябва да се добави и времето за спиране, така че секундите се увеличавт.
Друг много важен фактор е техническото състояние на автомобила, който управлявате. ВИНАГИ трябва автомобилът Ви да е в изправно състояние, защото не се знае какво може да се случи на пътя и как ще реагира автомобила Ви.

Като заключение можем да Ви посъветваме, да бъдете много бдителни, предпазливи и внимателни докато шофирате, за да не рискувате както вашият, така и чуждите шофьори и пътници.

За вашите нужди:

Ако се нуждаете от помощ на пътя или сте закъсали, то вие може да потърсите професионалните услуги на пътна помощ София. Компанията разполага с множество автомобили и уреди за изтегляне, ремонт на място и много други услуги на изгодни цени.

Ако не успявате да продадете автомобила си и сте опитвали навсякъде, то вие може да потърсите услугите на компания за изкупуване на автомобили, която ще Ви предложи добра цена за вашият автомобил.

 

Денонощна Пътна Помощ Тоуйнгбг

Нашият екип е на ваше разположение 24/7 без почивен ден нужно е само да ни се обадите и извикате на дежурния телефон. Ние сме гъвкави и работим спрямо клиента и ситуацията така, че не се колебайте и ни потърсете, а ние ще ви помогнем!
Пътна помощ лого