Read More Read More

Как да спасите двигателя от прегряване през лятото

Как да спасите двигателя, ако колата прегрее през лятото?

Прегрят мотор
Прегряване на двигателя

С покачването на температурите през лятото идват и новите предизвикателства пред шофьорите. Топлият сезон също крие рискове и един от тях е свързан с прегряването на превозното средство. Ето как с помощта на няколко лесни стъпки, може да предотвратите сериозните щети по време на горещините.
През лятото екипите на Пътна помощ TowingBG, се отзовават на голям брой повиквания за превозни средства, които прегряват. Това е сериозен проблем, който може напълно да разруши двигателя, създавайки куп допълнителни проблеми на водача и неговите спътници. За съжаление, в стремежа си да отстранят повредата сами, не малко шофьори влошават проблема.
Пътна помощ TowingBG ви напомня, че е изключително важно никога да не вадите капачката на радиатора от прегрял двигател, т.к. това може да го разруши непоправимо.

Охладителна система

На практика само 1/4 от отделяната топлина при работата на двигателя се оползотворява. Голяма част от остатъчната топлина се разсейва от моторното масло и охладителната система. Факт е, че топлият сезон е труден период за нея, особено при наличие на някаква неизправност или при лоша настройка. Ето защо поддържането на охладителната система в добро състояние, е от съществено значение за оптималната работа на агрегата.

Първият знак, че автомобилът прегрява е, когато стрелката за температурата навлезе в червената зона или се включи сигналната лампа на таблото.

При прегряване, течността в радиатора започва да кипи и да се отделя пара под капака. В подобна ситуация, най-важна е вашата правилна реакция:

  •  При първи признаци на прегряване, отбийте възможно най-скоро на безопасно място и включете аварийните светлини. Продължаването на шофирането, дори на кратко разстояние, може значително да увеличи щетите.
  • Обадете се на Пътна помощ TowingBG на телефон 0879 20 36 40 и наш служител веднага ще изпрати екип, който ще ви помогне. На ваше разположение сме 24/7.
  • Ако решите да отворите капака на колата, бъдете много внимателни. Течността и парата в горещия двигател, са под голямо налягане и могат да ви наранят. Обикновено са необходими часове, докато се охладят.
  • Ако се наложи вашето превозно средство да бъде изтеглено от екипа на Пътна помощ TowingBG, то е защото има признаци за по-големи щети, които е невъзможно да бъдат фиксирани и отстранени на пътя.

Редовните проверки на нивото антифриз в казанчето и правилното обслужване на автомобила, значително ще намалят риска от прегряване на превозното средство.

Ако неприятният инцидент се случи в най-неподходящия момент – докато бързате за важна среща или на път към резервацията за вашата ваканция – обадете се нашите приятели от rent a car агенция Юнивърсъл Кар Рент. Заявете отлично поддържана кола под наем, при най-добри условия в София. Автомобилът ще пристигне при вас бързо и напълно безплатно в рамките на града.
Пътна помощ TowingBG ви пожелава безопасно шофиране!

0 thoughts on “Как да спасите двигателя от прегряване през лятото

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *