ноември 28, 2019

Проверихте ли състоянието на спирачната система?

Дам! Много хора изобщо не обръщат внимание на спирачната система на автомобилът преди да стане твърде късно. Знаете ли, че по статистика всяка трета катастрофа е причинена от голям спирачен път в следствие на не добро състояние на спирачната система на автомобилът. Да! Точно така, а защо е важно спирачките да са в отлично състояние ли? Ами ще ви обясним в тази статия цялата технология на спирачната система която се монтира в сериините автомобили. Всяка кола,джип, бус и четириколесно превозно средство е снабдено със спирачна система на всяко колело. Това е така за да може при спиране да се разпредели сцеплението с настилката между четирите гуми. Затова е нужно освен перфектни спирачки да имате и отлични гуми.

Проверка на спирачните апарати

Точно спирачните апарати са най-рядко обслужвани и ремонтирани, а са водещата част в спирачната система, точно те притискат накладките от двете страни върху спирачния диск и така колата спира. Те са снабдени с бутало и маншон около буталото с времето маншона изгнива и се прокъсва в следствие на което навлиза вода, мръсотия и влага и буталото се уврежда.

Ето как изглежда здраво спирачно бутало:

Ето как изглежда повредено спирачно бутало (от дясно) и здраво (от ляво):

Досещате се, че когато буталото е корозирало и надрано както е това в дясно ще задържа и няма да се плъзга плавно в неговия цилиндър който цилиндър също ще се повреди с времето.

Ето как се сменя маншон на спирачното бутало:

Важно е при всяка смяна на накладки да казвате на механиците обслужващи автомобилът да огледат внимателно цялата спирачна система и при нужда да бъде рециклирана.

Ето и цялата технология на спирачната система:

Освен цилиндъра и буталото в спирачния апарат имате и дискове и накладки, който сами по себе си са много важна част от спирачната система. Важно е дискът да няма вътрешен и външен ръб ако има такъв да е минимален.

Ето пример за диск който е с голям ръб и е за смяна:

Винаги слагайте качествени накладки на доказани фирми. Накладката е много важна защото ако е твърда и некачествена ще износи бързо диска и може да го изкриви и при спиране да започне да трепери волана и предницата на автомобилът, друг признак за некачествена накладка е присвирване при спиране. Когато се чува присвирващ звук при спиране знач, че в феродото в накладката има метални стружки и самото феродо е направено от твърда и некачествена сплав.

Ако на пътя се получи авария със вашата спирачна система знайте, че Пътна помощ София е на ваше разположение денонощно за гр. София и цялата страна и не се колебайте да ни потърсите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Разгледайте още интересни статии

Може да разгледате и другите интересни автомобилни статии

Денонощна Пътна Помощ Тоуйнгбг

Нашият екип е на ваше разположение 24/7 без почивен ден нужно е само да ни се обадите и извикате на дежурния телефон. Ние сме гъвкави и работим спрямо клиента и ситуацията така, че не се колебайте и ни потърсете, а ние ще ви помогнем!
Пътна помощ лого